Wat maakt de Olijfboom zo bijzonder?

Een prachtige, authentieke boomsoort welke een weelderig en bijna kunstzinnig silhouet aftekent tegen de horizon. De olijfboom groeit al vanaf het prille begin op onze planeet en kan daarnaast ook nog eens honderden jaren oud worden. De olijfboom is in Europa te vinden binnen landen als Spanje, Griekenland en Italië en tevens langs de gehele noordkust van het warme Afrika. Maar de olijfboom siert niet alleen menig landschap en omgeving. Zij brengt daarnaast namelijk vele smaakvolle, bijzondere en veelzijdig te verwerken vruchten: de olijf! Olijven zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de schappen in de supermarkt en menig kookliefhebber beschikt over een flesje olijfolie om mee te bakken, gerechten op smaak te brengen of andere doeleinden. De olijfboom is veelzijdig, authentiek en bijzonder en brengt daarmee haar eigen karakter op diverse bodems. Wil je de olijfboom binnen houden? Geen probleem, de kleine varianten zijn ook geschikt voor in de woonkamer als een soort kamerplant. 

Olijfboom in Nederland

De olijfboom houdt van warmte en heeft niet veel nodig. De boom kan leven met een minimum aan water. Het is dan ook niet zo raar dat de olijfboom wordt neergezet als een bijzondere, sterke en krachtige boom. In landen rondom de Middellandse Zee groeit een olijfboom met gemak zo’n negen meter de hoogte in. Omdat de temperaturen in zuidelijke landen op zeer hoog niveau kunnen raken en veelal blijven, zal de olijfboom zich met gemak kunnen ontwikkelen met een grote opbrengst aan heerlijke vruchten als gevolg. Echter, in een klimaat als dat van ons zal de olijfboom kunnen bevriezen, waardoor deze in de winter binnen zal moeten staan. Een beetje vergelijkbaar met de cactus. Het is daarom niet erg gemakkelijk een olijfboom binnen Neder- of buurland te doen groeien, laat staan met het doel te genieten van vers geplukte olijven. Toch is het mogelijk: in doorlatende kleigrond of zwavel kan de olijf zich aardig thuis gaan voelen, waardoor deze dikwijls tot mooie bomen kunnen groeien binnen een klimaat als het onze. In een warme zomer kan de olijfboom buiten worden gehouden mits u de olijfboom goed onderhoud en snoeit.

Bijzonder eigenschappen van de Olea Europaea

Olijfbomen zijn niet alleen erg oud, maar ook zeer bijzonder. Rondom de olijfboom lijkt altijd een magisch tintje te hangen. De knoestige uitstulpingen en de ruwe bast straalt ouderdom en wijsheid uit en de olijfbomen worden dan ook in veel verhalen toegekend aan de ‘oude wereld’. De olijfboom heeft een bijzonder authentieke uitstraling, waardoor zij zo uit een sprookje gestapt zou kunnen zijn. En niet alleen het uiterlijk, maar ook de karakter van de boom bezit een zogenaamde eigenheid. Zo zijn de olijven niet zomaar vruchten. Italiaanse en Griekse olijven worden gerekend tot de best mogelijke en dat heeft een reden. Er bestaan vele soorten olijven met stuk voor stuk een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Wist je bijvoorbeeld dat de groene of zwarte olijf geen kwestie van soort, maar plukperiode betreft? Wil je meer weten over de olijf, de vormen, soorten en smaken? Kijk dan op deze pagina en ontdek de bijzondere eigenschappen van de vrucht van de olijfboom.

Vijgenboom

De vijgenboom, een boom met andere ‘roots’ maar daardoor niet minder bijzonder: een plant uit de moerbeifamilie, welke van nature voorkomt binnen Westelijk Azië. Maar niet alleen daar. Ook in je eigen achtertuin is het mogelijk een vijgenboom te houden, wat het argument ‘ongeschikt voor ons klimaat’ onmiddellijk de kop kost. De vijgenboom is gemakkelijk te planten en minstens zo gemakkelijk in het onderhoud. Kies voor een juiste standplaats voor de vijgenboom en geniet van een zeer smaakvolle opbrengst aan vruchten: juist, de vijg! Buiten snoeien om heb je weinig werk aan de vijgenboom, waardoor het een ideale boom is voor elke (moes)tuin. Gewoon doen dus, die vijgenboom! Wil je meer weten over de boom, het onderhoud en de vruchten? Kijk dan hier en laat ons je de voordelen van de vijg vertellen.