Een goede wijn bij je zomerse BBQ

BBQ genietenenleven

Wat hoort er bij de zomer als stamppot bij de winter? Precies: de BBQ! Al op de eerste droge, echt zonnige dag ruik je het waarschijnlijk in de buurt: de eerste barbecues worden alweer aan het werk gezet. Naarmate de temperaturen oplopen en de zomer vordert, zal dit alleen maar meer worden. Vlees en stokbrood zijn niet aan te slepen in de winkels, hele buurten ruiken naar geroosterd vlees en we genieten met zijn allen van de zon, van de zomer. En van een wijntje, als het even kan, want dat maakt een BBQ natuurlijk helemaal af. Maar hoe weet je welke wijn je het best in huis kunt halen?

Wat ligt er op de BBQ?

Welke wijn het best bij jouw BBQ past, hangt af van wat er op de BBQ ligt. Klinkt simpel, is dat eigenlijk ook.

Stelregel is dat we witte wijn vooral drinken bij vis, en rode wijn bij vlees. Dat heeft te maken met de wisselwerking tussen bepaalde stoffen in wijn in combinatie met die in vis en vlees. Ben je van plan om (ook) vis te bereiden op je BBQ, en wil je daar een passende wijn bij hebben, dan is wit dus een goede keuze om in huis te halen.

Bereid je vlees, dan is wijn kopen vrij makkelijk: je zit feitelijk met iedere rode wijn wel goed. Toch zijn er dingen waar je op kunt letten. Het ene stuk vlees is het andere niet. Een simpele hamburger heeft een minder uitgesproken smaak dan een groot, bijzonder stuk vlees waar je veel tijd in hebt gestoken. Over het algemeen geldt dat krachtigere wijnen met een meer intense smaak het beter doen bij meer uitgesproken vlees, vlees voor fijnproevers. Afhankelijk van wat jij van plan bent te bereiden kun je dus een wat krachtigere of juist zachtere rode wijn in huis halen. Een typische BBQ wijn aanwijzen is in het algemeen dus lastig; het hangt echt af van wat je bereidt.

Denk ook aan de borrel achteraf

Wie van barbecueën houdt, en daar ook graag wat mensen bij uitnodigt, weet dat het feest niet meteen is afgelopen als het vlees op is. Nee, juist op van die eindeloze zomeravonden is het heerlijk om hierna nog lekker lang van de ondergaande zon en nog steeds vriendelijke temperaturen te genieten.

Is dat ook jouw plan? Zorg dan dat je ook voor dit moment de juiste wijn in huis hebt. Dat kan de wijn zijn die je bij het vlees hebt uitgezocht, maar je kunt ook voor iets heel anders gaan. Een gekoelde witte wijn of rosé is bijvoorbeeld juist op dit soort momenten erg populair!