Hoe vaak moet je je haar wassen?

Natuurlijk willen we dat ons haar er elke dag stralend uitziet. Dit is de reden waarom we ons haar al snel wassen als het vettig, te droog of vies is. Maar, hoe vaak per week is het nodig om je haar te wassen? In dit artikel geven we daar antwoord op!

Verschillende meningen

De één zweert bij dagelijks en de ander bij twee keer in de week: de meningen zijn dus verdeeld over hoe vaak je je haar zou moeten wassen. Sommige mensen wassen hun haar zelfs helemaal niet meer, dit omdat de haarbalans dan terug komt. Hoewel kappers aanbevelen om je haar minder vaak te wassen, zijn we als mensen geneigd om ons haar elke dag te wassen. We willen het ongemakkelijke gevoel van vettigheid en een vette hoofdhuid zo veel mogelijk vermijden. Daarbij is onze haardos bepalend voor de look. Maar, is je haren wassen slecht voor je?

Is je haren wassen slecht voor je?

Voor iedereen geldt, haar dat te vaak gewassen wordt kan sneller uitdrogen en afbreken. Bovendien hebben we wel baat bij een klein laagje vet op de hoofdhuid. Het zorgt namelijk voor soepelheid en beschermd je huid. elke dag wassen kan dus slecht zijn. Bij een wasbeurt spoel je niet alleen viezigheid weg, maar ook talg. Talg zorgt er juist voor dat de huid gehydrateerd blijft. Overigens verschilt het ook per haartype. In feite heeft slecht een kleine groep baat bij het dagelijks wassen van het haar en dat is als je heel dun haar hebt, veel zweet of in een omgeving woont die vochtig is. Bij een vettige hoofdhuid is dagelijks wassen ook zeker geen overbodige luxe. Haar dat weinig talg produceert en heel dik is, hoort minder vaak gewassen te worden. Vooral mensen met droog of krullend haar kunnen gemakkelijk het aantal wasbeurten verminderen. Eén keer per week is dan eigenlijk al genoeg.

Over het algemeen kan iedereen met gemak drie dagen zonder shampoo. Er zijn wel een aantal signalen die aangeven dat het tijd is om je haar te wassen, zoals vettig haar, een jeukende hoofdhuid of zichtbaar vuil. Geef je geen gehoor aan deze signalen, dan is je haren niet wassen wel slecht voor je lifestyle. Het is duidelijk geworden dat er eigenlijk geen standaard aanbeveling is. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt!