Afkicken in een verslavingskliniek – Hoe werkt dat?

Het leven van mensen die verslaafd zijn, is vaak een emotionele en mentale achtbaan. De enige manier om uit deze situatie te komen, is door af te kicken. Afkicken kan op verschillende manieren en in verschillende settingen worden gedaan, maar de meest effectieve manier is om je in te schrijven bij een verslavingskliniek. In dit blog gaan we het hebben over wat er in een verslavingskliniek gebeurt en hoe het proces van afkicken verloopt.

1. Diagnose & Ontgifting

Voordat men begint met afkicken in een verslavingskliniek, wordt er een compleet medisch onderzoek gedaan. Hierdoor weten artsen wat de persoon precies nodig heeft om een ​​volledig herstel te garanderen. Nadat de diagnose is gesteld, begint het proces van ontgifting. Ontgifting is het proces waarin het lichaam van alle alcohol en drugs wordt ontdaan. Dit proces wordt nauwlettend gevolgd door medisch personeel omdat het risico op complicaties zoals delirium tremens (DTS) en epileptische aanvallen zeer hoog is.

2. Intensieve therapie

Zodra het detox proces is voltooid, kunnen patiënten beginnen met de zogenaamde “intensieve therapie”. In deze fase krijgen patiënten meestal groeps- en individuele therapie in verschillende vormen, waaronder cognitieve gedragstherapie, dialectische gedragstherapie en therapie voor traumatische ervaringen. Het doel van deze therapie is om de patiënt te helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om negatieve gedachten en gedragingen te vermijden. Moderne verslavingsklinieken gebruiken vaak innovatieve technologieën zoals neurofeedback en biofeedback om de therapie te vergemakkelijken. Wil je het nog intensiever maken? Kies dan bijvoorbeeld voor afkicken in zuid afrika.

3. Patiëntenondersteuning

Een ander groot voordeel van afkicken in een verslavingskliniek is de steun en begeleiding die patiënten krijgen. Medewerkers van de kliniek zijn beschikbaar om 24/7 te helpen met elke behoefte of noodzaak die patiënten hebben. Het is gebruikelijk onder voormalige patiënten om te zeggen dat de steun van de medewerkers van de kliniek essentieel was in hun herstelproces.

4. Nazorg

Het proces van afkicken houdt niet op wanneer de patiënt de kliniek verlaat. “Nazorg” is essentieel voor een langdurig en succesvol herstel. Nazorg omvat regelmatige controle en begeleiding, zodat de patiënt niet in zijn oude slechte gewoontes terugvalt. Nazorg kan inclusief groepstherapieën zijn, zoals die van de AA- en NA-programma’s, of individuele therapie.

5. Voordelen van een verslavingskliniek

Een verslavingskliniek biedt verschillende voordelen voor mensen die willen afkicken. Het biedt een veilige omgeving onder deskundig toezicht, medische en psychologische hulp die 24/7 beschikbaar is, en ondersteuning van andere patiënten die dezelfde uitdaging hebben. Dit biedt een gecontroleerde omgeving voor het afkicken, waardoor de kans op succes veel groter is dan bij zelfstandig afkicken. Wil je een concreet voorbeeld? Klik hier voor meer info

Een verslavingskliniek is een effectieve manier om af te kicken van welk type verslaving dan ook. Het biedt de patiënt de mogelijkheid om in een veilige omgeving te herstellen en de hulp te krijgen van ervaren medisch personeel en psychologen. Patiënten krijgen de steun die ze nodig hebben om hun leven na afkicken weer op te bouwen en te genieten van een gelukkig, gezond en nuchter leven. Als je de strijd tegen verslaving wilt overwinnen, is het inschrijven bij een verslavingskliniek een goede keuze.